Pomóżcie mi naprawić Minoltę F300
Mam kłopot. Pomóżcie!!! W mojej Minolcie F300 w komorze baterii pękł zaczep (w kształcie malutkiego plastikowego ząbka), który unieruchamia klapkę baterii i zapewnia w ten sposób ciasne ulokowanie baterii. Wskutek pęknięcia tego małego zaczepu baterie (akumulatorki) mają za duży luz i aparat nie ma prądu. Serwis Minolty zażądał za tę naprawę horendalnych pieniędzy, licząc sobie za samą tylko robociznę ponad 160 zł. Szukam więc kogoś kto mógłby mi pomóc znaleźć tę komorę baterii luzem (nr katalogowy 2777-0112-01) lub najchętniej podjąć się takiej naprawy. Pomóżcie. Wakacje bez zdjęć z mojej cyfrówki - to nie brzmi zachęcająco. :cry:
Kiepsko. Moje pomysły nie będą zbyt twórcze, ale - czy próbowałeś poszukać jakiegoś uszkodzonego F300 na części? Jest szansa, że wyszłoby taniej, poza tym być może na podmiankę nadawałyby się również F100 lub F200 (są podobne - może akurat ten detal jest taki sam). Inny patent - w ramach "burzy mózgów"; w moim C-740 szybkozłączka od statywu blokuje komorę baterii (to zależy od jej wielkości); generalnie to wada - przy każdej wymianie baterii trzeba ją demontować; jednak w Twoim wypadku mogłaby ona przytrzymywać klapkę baterii. Zastrzegam jednak, że nie wiem, jak zbudowana jest F300 i czy ten pomysł ma jakikolwiek sens. Pozdrawiam.
Ja jestem za zasadą "Złotej Rączki", czyli naprawą o własnych siłach. Powinno być to możliwe, przy użyciu różnych przedmiotów i narzędzi. PS. Dziś w nocy do 7 naprawiałem tak moją sprawną (!) latarkę czołową. Efekt jest rewelacyjny - NIE DZIAŁA!!! :lol:
Nieźle. ;) To zachęca do eksperymentów... :) Ja bym jednak na początek przesadnie w aparacie nie gmerał - chyba, że nie będzie już nic do stracenia. Ale teraz zauważyłem, że sam zainteresowany zamieścił już stosowne ogłoszenie w dziale "Kupię, Sprzedam" - mam nadzieję, że znajdzie się jakaś F300 na części za niewielkie pieniądze. Pozdrowienia!
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta