Minolta 7i a Minolta A2
Chcę sprzedać moją minoltę 7i trochę dołożyć i kupić A2. Warto? Nie zależy mi zabardzo na 8 miljonowej matrycy 5 zupełnie mi wystarcza. Czym się rużnią te aparaty od siebie (poza żyroskopem matrycy).
#-1
Re: Minolta 7i a Minolta A2
[quote:4ef87b5c8a="Miłosz"]Chcę sprzedać moją minoltę 7i trochę dołożyć i kupić A2. Warto? Nie zależy mi zabardzo na 8 miljonowej matrycy 5 zupełnie mi wystarcza. Czym się rużnią te aparaty od siebie (poza żyroskopem matrycy).[/quote:4ef87b5c8a] Konica Minolta DiMAGE A2 została wyposażona w jeszcze szybszy autofokus tzw 3D autofocus Wprowadzono nowy wyświetlacz LCD 640x480 punktów o większej szybkości Transmisja zdjęć odbywa się za pomocą USB2 a więc ponownie znacznie szybciej (jeśli ma się komputer z USB2) Czy te zmiany są wystarczające aby decydować się wymianę?
#-1
Czyli tylko szybkość? W minolcie a1 najkrudszy czas to 1/16000 a w A2 1/4000 to tak jak w mojej 7i. Jak sądzicie czy jest jakiś sens wymieniać 7i na A2 tylko dla prędkości. Musi być coś jeszcze. A może macie jakieś inne propozycje co do czegoś lepszego niż 7i ale niezbyt droższego (mam jakieś 1500złna dołożenie).
#-1
jak chcesz AS i kilka dodatkowych rzeczy jak 3D AF czy lepszy LCD to A1 to dobry wybor w A2 dodatkowo lepszy EVF i 8Mpx, ew. 7Hi praca identyczna jak na 7i ale aparat szybszy i jakis taki precyzejniejszy softowo i fizycznie... mialem niedawno jeszcze i jako kompakt to udany model. wyzej mierzysz it juz kup sobie 300d i jakies srednie szklo wyjdzie niewiele drozej
#-1
7i to doś stary aparat i uważam, że warto go wymienić. Ale czy koniecznie na A2? Może jednak A1... Gdybyś miał 7Hi to wymiana nie byłaby tak oczywista.
nikon 8800
Poczekaj na Nikona 8800 (albo sprowadź ze stanów) 8mpix 10x zooom i stapilizacja obrazu. Cena w stanach to zazwyczaj około 1000$ ale znalazłem też za 799$ https://www.clickfordigital.com/detail.tpl?productid=7427
#-1
Nikon to nie to samo co Minolta. Ja lubię nawet Nikona - 8700 miałem i się nim trochę pobawiłem => Rewelacja. Jednak osobiście brałbym Minoltę. Minolta ma kilka przewag nad Nikonem. Szerszy kąt, więcej przycisków i pokręteł, pierścienie na obiektywie, rewelacyjny wizjer, doskonałe menu i ergonomię. Nikon ma za to menu BEZNADZIEJNE... A różnica w zoomie nie jest aż tak duża. W jakości zdjęć prawie w ogóle jej nie ma.
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta