Canony: A80 vs S50 vs S60 co wybrać ?? ;-)
Pod uwage biorąc cene, jakoś fotek ,jakość wykonania, możliwości. Co byście wybrali z tej trójki?
#-1
Re: Canony: A80 vs S50 vs S60 co wybrać ?? ;-)
[quote:5ef907942f="stachu_ok"]Pod uwage biorąc cene, jakoś fotek ,jakość wykonania, możliwości. Co byście wybrali z tej trójki?[/quote:5ef907942f] Moim faworytem będzie z tego zestawienia Canon S50. Sam mam Canona A80 i porównywałem zdjęcia nim wykonane z podobnymi z S50 różnice nie są wielkie to jednak S50 wypada lepiej. Pozytywne odczucia potęguje fakt zbliżonej obecnie ceny tych modeli. S60 jest jeszcze zbyt nowy i jego cena jest tego odbiciem.
Podzielam zdanie Admina z jednym "ale" - S50 wydaje mi się najciekawszym z tej trójki, o ile zależy Ci na aparacie niedużym, bardzo dobrze wykonanym a przy tym dobrze focącym. Jednak jeżeli chciałbyś trochę pokombinować, pobawić się takimi dodatkowymi akcesoriami jak filtry a wielkość (pojmowana jako małe, w miarę kieszonkowe gabaryty) i jakość wykonania nie są dla Ciebie absolutnym priorytetem - wówczas A80 staje się ciekawą propozycją. Kosztuje ok. 300-400 złotych mniej i chociaż ustępuje S50 również jakością zdjęć, prezentuje się interesująco a na dobry początek jest chyba bardziej rozwojowy. Wprawdzie do S50 też można użyć oryginalnej tulejki montowanej na ramieniu do gniazda statywu (niestety trudno ją dostać i trochę kosztuje) bądź też po prostu nasadzanej na obiektyw (tani zamiennik do kupienia na Allegro), jednak są to już rozwiązania w mniejszym lub wiekszym stopniu prowizoryczne. Natomiast S60 nie brałbym pod uwagę (podobnie jak i innych nowych comapctów z matrycą 6MPix). Są na ogół wyraźnie droższe a możliwościami nie przewyższają swoich protoplastów. Samo mnożenie pikseli niewiele wnosi - wydaje mi się, że do typowych amatorskich zastosowań wystarczy już spokojnie matryca 4MPix - a przecież równie (jeżeli nie bardziej) istotna jest zastosowana optyka, itd. Pozdrawiam.
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta