'zmiekczanie' zdjec
Nie wiecz czy to tu sie zalicza, ale chcialbym sie spytac jak zrobic 'miekkie' zdjecie. Wiem, ze np. strumyk 'rozmiekcza sie' dluzszym czase. A co z np. z portretem? Jak uzyskac taki efekt? Mam nadzieje ze wiecei o co mi chodzi... A drugi efekt, jaki bym chcial uzyskac, a nie potrafie, to zdjecie...hhmm.. jak to wytlumaczyc.. jakby narysowane - mocno kontrastowe, przerysowane, mocno podkolorowane... Jakbym byl nie zrozumialy (a chyba nie bede ;/) to podam jakies linki do podobnych zdjec. Ale na razie nie chce linkowac do innych stron ;-) Pozdrawiam
Chodzi o "miękkie" tło w portrecie? Duży otwór przysłony, duża ogniskowa + fotografowana osoba ustawiona blisko aparatu (oczywiście z poprawką na dużą ogniskową, jeżeli będzie to kilka metrów a tło znajdować się będzie znacznie dalej, efekt będzie dobry). Poza tym można kupić filtry "portretowe" - pozostawiają wyraźny środek kadru a zmiękczają obrzeża. Przerysować kolorystykę zdjęcia możesz poprzez ustawienia aparatu - na ogół oferują kilkustopniową skalę nasycenia barw, kontrastu, itp. - domyślnie wybrana jest wartość środkowa w skali. Jednak większe możliwości da Ci pod tym względem obróbka zdjęcia na kompie. Pozdrawiam.
Thx za opd., ale chodzilo mi o cos innego niz glebia kolorow. Sama postac jest rozmyta, ale nie niewyrazna. moze kiedys znajde fajny link do takiego zdjecia to podam ;-) Co do zwiekszenia kontrastu i nasycenia barw na kompie to mozna, ale ciekawilo mnie czy np. lustrzanka mozna taki efekt uzyskac. tez jak znajde podesle kiedys linka ;-) bo ja tak fachowo tego nie potrafie przedstawic. pozdrawiam
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta