Krótka nauka o aparatach ;]
Hehe, nie śmiejcie się ale mam pare pytań odnośnie paru rzeczy ze specyfikacji aparatów ;]: Mianowicie chodzi mi o: - Proporcje obrazu szerokość/wysokość - do czego to słuzy, jak działa, jakie są najlepsze - Wymiary sensora - jaka wartość jest najlepsze i od czego zależy - Matryca kolorów - jaka jest najlepsza i czym się różnią - Czułość wg ISO - co nam to daje, jakie są najlepsze - Min. i Max. ogniskowa - z czym to się je ?? :P - Zakres przysłony - do czego służy i co nam daje - Migawka - ee ?? ;] oko komuś mruga ?? :P To chyba tyle na początek, jak coś jeszcze znajdę to napisze ;] Pozdrawiam Was wszystkich ;]
Re: Krótka nauka o aparatach ;]
[quote:d78e01891f="zieciu"] - Proporcje obrazu szerokość/wysokość - do czego to słuzy, jak działa, jakie są najlepsze [/quote:d78e01891f] na początek napiszę tylko o proporcjach obrazu zazwyczaj 3/4 - czyli proporcje boków takie jak na ekranie monitora czasem 2/3 - aby nie trzeba było przycinać wszystkich plików przed oddaniem do labu gdy chcemy mieć fotki do typowego albumu 10x15 cm Często gdy robi się fotki portretowe w formacie 3/4 po oddaniu do labu są przycinane maszynowo często w miejscu które nam całkiem nie pasuje stąd potrzeba kadrowania do odpowiedniego formatu. pozdrawiam
#-1
Re: Krótka nauka o aparatach ;]
[quote:609dba6e9a="zieciu"]mam pare pytań Mianowicie chodzi mi o: - Wymiary sensora - jaka wartość jest najlepsze i od czego zależy [/quote:609dba6e9a] większe wymiary sensora są gwarancja mniejszych szumów przy zdjęciach w nieco gorszym oświetleniu z tego powodu naprawdę szybkie modele mają spore wymiary sensora nawet do 35x24mm - tak jak dla kliszy
[url]http://fotohobby.home.pl/index.php?option=content&task=view&id=71&Itemid=1[/url] tu znajdziesz wyczerpujace info , jak mi sie zdaje, na poruszane przez ciebie tematy...
Dzięki, bo właśnie się mobilizowałem do dłuższego posiedzenia dzisiaj w nocy... Ale jak nie tutaj, to gdzie indziej, w końcu forum jest młode... ;) Swoją drogą jakiś własny wstępniak trzeba będzie i tak stworzyć. Poz.
tak wlasnie myslalem ze gdzies juz sie naczytalem o tym... poszperalem po linkach w ulubionych i znalazlem... mam nadzieje ginty ze nie zlamalem jakiegos punktu regulaminu forum, co??
Nie, chyba że zaczniesz taki regulamin opracowywać. Kilka wątków "wyjaśniająco-prowadzących" trzeba będzie i tak stworzyć. Jak ciągle powtarzam - jesteśmy młodym forum... ;)
[quote:fc85fd159a="Ginty"]Nie, chyba że zaczniesz taki regulamin opracowywać. Kilka wątków "wyjaśniająco-prowadzących" trzeba będzie i tak stworzyć. Jak ciągle powtarzam - jesteśmy młodym forum... ;)[/quote:fc85fd159a] Młodym ale świetnie się zapowiadajacym!
#-1
No proszę, dzięki, dobrze wiedzieć. ;) W każdym razie póki co się rozwijamy. I w ramach tegoż rozwoju - zapraszam do zapisywania się. :)
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta